Persbericht: JOODSE JONGEREN BEDANKEN POLITIE EN MARECHAUSSEE TIJDENS CHANOEKA VIERING (17 dec)

AMSTERDAM - Honderden Joodse jongeren zullen zondagavond 17 december op het Scheldeplein in Amsterdam het Chanoeka-feest komen vieren. Tijdens het aansteken van de kaarsen van de achtarmige kandelaar, die symbool staat voor overwinning van het Joodse volk in een donkere periode, zullen zij hun dankbaarheid betuigen aan het Amsterdamse politiekorps en de Koninklijke Marechaussee, die nauw betrokken zijn bij de bescherming van Joodse instellingen.

De hoofdcommissaris van Politie in Amsterdam, Pieter-Jaap Aalbersberg, en Luitenant-generaal Harry van den Brink, de Commandant van de Koninklijke Marechaussee zullen zondagavond een kleine kristallen menora aangeboden krijgen, namens de Joodse gemeenschap.

 "We wilden iets terug doen” zegt rabbijn Yanki Jacobs van de Joodse studentenorganisatie Chabad on Campus. “Manschappen van de beide organisaties zorgen ervoor dat wij ons veilig voelen bij bijeenkomsten als deze, in onze gebouwen en zoals zondagavond in de openbare ruimte aan het Scheldeplein.” De avond wordt mede georganiseerd door de Joodse sportvereniging Maccabi, genoemd naar de Joodse held Juda de Maccabeeër.

Aan het einde van de ceremonie van het aansteken van de lichten, zullen er traditionele melodieën worden gezongen onder begeleiding van het Trompetter Korps van de Koninklijke Marechaussee.De viering begint om 18:00 uur. Publiek is welkom.

De bijeenkomst zal ook worden bijgewoond door Vice-Premier Carola Schouten, minister Ferdinand Grapperhaus, Burgemeester Jozias van Aartsen, Stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel en vertegenwoordigers van de Joodse Gemeenschap.

Tijdens Chanoeka, dat in Nederland bekend staat als het Inwijdingsfeest (ook wel het Lichtjesfeest genoemd), vieren Joden wereldwijd de herinwijding van de Tempel in Jeruzalem 2182 jaar geleden. De Tempel was ontheiligd door de Hellenistische overheersers. Onder het leiderschap van Juda de Maccabeeër kregen de Joden de Tempel weer in handen. Volgens de Talmoed was er slechts één kruikje gewijde olie voorradig om de grote menora (kandelaar) die in de Tempel stond, voldoende voor één dag. Dat ene kruikje raakte echter niet leeg en voorzag de kandelaar acht dagen lang van olie, totdat er nieuwe zuivere olie was bereid zodat de Tempel weer dienst kon doen. Dit “wonder van Chanoeka” staat centraal bij de viering van de overwinning op het kwaad.

____________________________________________

 Niet voor publicatie:

Contact met de pers zal worden onderhouden via mevrouw Esther Voet. Esther@niw.nl

_______________________________ 

Contact: yj@joodsestudenten.nl +31644988627